loc-de-munca

De Ce Nu Angajeaza Firmele Tinerii Absolventi

Shares

Acest articol nu se adreseaza tuturor aboslventilor de facultati , ci doar la o parte dintre acestia, care se cunosc ei destul de bine sau chiar se pot regasii in cele spuse mai jos.

Anual mii de tineri absolventi ai facultatilor din Romania isi cauta locuri de munca in diferite zone de activitate, de obicei fiind vizate locurile de munca cel mai bine platite.

Asa e, multi nu fac o facultate sau diferite studii nu doar pentru ca le place sau sunt atrasi de acea zona, ci pentru ca “se castiga bine in domeniu “. E bine fara a fi atras de anumite lucruri oricat de mult te straduri “doar de dragul banilor” niciodata nu poti ajunge cel mai bun.

Mai nou cautarea unui loc de munca este o adevarata aventura prin jungla, unde in final doar cei mai buni isi gasesc un  loc. Incet incet se termina si in Romania cu locurile de munca primite prin nepotisme. Sunt prea multi incopententi in posturi bine platite, prea multi care doar stau la lucru, fara a depune nici cel mai mic efort (dovada o pot face si multe statistici de trafic online pe site-urile de divertisment din timpul orelor de munca )

Sa revenim la titlu:

Tinerii abosolventi cauta locuri de munca

Se stie, locurile de munca in IT sunt tot mai cautate in ultimul timp, dar nu toti cei ce le cauta sunt destul de competenti pentru acest domeniu. Faptul ca ai trecut printr-o facultate de specialitate nu garanteaza o buna pregatire profesionala. Pentru tot mai multe firme prezenta unei diplome la CV nu mai conteaza atata de mult precum conteaza pregatirea practica.

De multe ori pretentiile finaciare a unui tanar absolvent sunt mai mari decat a unuia care lucreaza in domeniu si chiar isi cunoaste meseria. E ok, sunt firme care dau agentilor de vanzari: masina, laptop si telefon, dar nu vad dece ar avea nevoie un programator de asa ceva, cu atat mai mult un tinerel pentru care locul de munca este un fel de pedeapsa data de mama cum, ca 8 ore nu prea are voie sa iasa din casa, in rest poate face orice la calculator , iar la sfarsit de luna e si platit pentru asa ceva.

Firmele platesc slab

Mai sunt si firme care angajeaza tinerii abosolventi de studii superioare, dar cu tot ajutoru de la stat, multi isi dau seama abia pe urma ca majoritatea dintre acestia chiar nu merita sa fie ajutati. Ca nou om in “campul muncii”, cand inca nu-ti dai seama ca practica bate toata teoria din facultate, cand vezi ca restul colegilor din firma vorbesc in termeni pe care tu nu ii cunosti, sunt capabili sa realizeze proiecte la care tu nici nu visezi, cum iti permiti sa ai pretentii financiare egale cu ei sau chiar mai mari?

Ma intreb cat poate tine o firma un om care nu e capabil sa-si castige salarul, care chiar da semne ca mai mult nu poate sau nu vrea ? Dupa un timp mai lung sau mai scurt oricine se satura de astfel de lichele si bine inteles ca se ajunge la concediere. De aici intervin problemele, dar de data asta pentru firma, nu pentru incompetentul care a incercar fara succes sa profite de bunatatea unor manageri. Acestia incep sa vorbeasca aiurea la cunostinte sau la noile firme care ii angajeaza cat de slab platit era dincolo, ce conditii jalnice de munca sunt, cat de rau e sefu sau cat de egoisti sunt colegii din echipa.

Nici un angajator nu-si concediaza oamenii buni sau pe cei cu perpective pe termen indelungat. Studiile arata ca majoritatea tinerilor isi schimba locurile de munca in primii ani de activitate. (sunt tineri si nelinistiti)

Intrebare : ca firma oare e bine sa angajezi tineri abosolventi pe salarii mai mici, care in cel mai scurt timp iti pot face o minunata si gratuita publicitate negativa de care chiar nu poti sa te bucuri, sau iti angajezi oameni capabili cu experienta pe care sa-i platesti pe masura, fiind 100% convins ca prin intermediul acestora poti sa-ti cresti si firma ?

Leave a Comment:

7 comments
nameless says 13 years ago

hai ca nu e asa de negru cum zici tu, din facultati nu ies doar lichele, si nu toti tinerii sunt la fel de “nelinistiti”. de aceea s-a inventat notiunea de perioada de proba la munca, poti sa iti dai seama in ceva vreme care vrea sa munceasca sau care vrea sa faca cafeluta la sef. slabuta postare. noroc!

Reply
Cosmin Daraban says 13 years ago

chiar la inceputul acestui articol am scris asa : “Acest articol nu se adreseaza tuturor aboslventilor de facultati , ci doar la o parte dintre acestia, care se cunosc ei destul de bine sau chiar se pot regasii in cele spuse mai jos.”

cred ca m-am facut inteles din primul rand, sau gresesc ?

multa bafta

Reply
lolita14 says 13 years ago

Interesant ce spui tu, deşi aş insista puţin să fii mai cu băgare de seamă la exprimare…Sunt câteva chestii ce zgârie pe coloana sonoră unii absolvenţi de litere. No offence!

Reply
Cosmin Daraban says 13 years ago

recunosc , nu sunt in AS in exprimari 🙂

Reply
Catalin Pop says 13 years ago

Cosmin eu sunt perfect deacord cu ce ai zis tu, si sincer prefer sa angajez pe cineva care stie foarte bine ce face si stiu ca ma pot baza pe el desigur si un salar pe masura decat un lache care acuma o terminat facultatea si vrea si el un job doar de dragul banilor sau ca il obliga circumstantele si nu mai poate suge de pe la parinti.

Reply
Cosmin Daraban says 13 years ago

Asa e, oamenii buni trebuie platiti pe masura, desii ii respect si pe tinerii dornici de munca inca din perioada facultatii, unii dintre acestia chiar stiu ce vor si le place ce fac, iar daca observi ca nu fac treaba doar de dragul banilor ar merita incurajati.

Reply
alin maramu" says 13 years ago

Mai, da dupa gandirea voastra, de unde sa iasa oamenii experimentati ? Aceia nu au fost niciodata incepatori ? Atunci cum dracu sa faci ?!! Ia sa-mi explice cineva.

Reply
Add Your Reply