anpc

ANPC si Comertul Electronic din Romania

Shares

Se pare ca a trecut ceva timp decand legea data de ANPC obliga toate magazinele online sa posteze un link spre aceasta autoritate (Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului)  .

Legea din  monitorul oficial 164/15.03.2010, ordinul 72/2010 scrie asa:

” Art. 2. – Toţi operatorii economici care administrează site-uri de vânzări, preluare comenzi on-line şi/sau publicitate la produse şi/sau servicii, la serviciile turistice, de comercializare de pachete de servicii turistice sau bilete de avion, inclusiv e-commerce (comerţ electronic), sunt obligaţi să prezinte pe prima pagină a site-ului (home page) un link vizibil către adresa oficială de web a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (www.anpc.gov.ro), denumit PROTECŢIA CONSUMATORILOR – A.N.P.C ”

Daca Comisia Europeana nu a gasit nereguli la cele 6 magazine online investigate din Romania , a venit randul ANPC sa treaca la treaba. Asa ca in perioada 01-05 februarie 2010 au fost verificati 179 operatori economici (magazine online) dintre cele 2177 magazine inscrise in trafic.ro , iar la 168 s-au constatat abateri, unde au fost aplicate 72 de sanctiuni contraventionale in valoare de 268 500 lei si 96 de avertismente.

Dintre principalele abateri constatate se pot enumera:

– informarea incompleta asupra tarifelor si preturilor;

– informarea incompleta asupra caracteristicilor esentiale ale produselor;

– informarea incorecta sau incompleta a consumatorilor in ceea ce priveste garantiaproduselor / serviciilor;

– consumatorii nu erau informati asupra posibilitatiii de a denunta unilateral;

– textul clauzei de denuntare unilaterala nu era cel prevazut de lege;

informatii incomplete privind datele de identificare si contact (lipsa adresei sediului social existand doar o adresa de e-mail) ;

– lipsa afisarii codului unic de inregistrare, denumirea societatii, orarul de functionare si certificatul de inregistrare la Oficiul Registrului Comertului.

– desfasurarea activitatii de comert on-line fara ca operatorul sa aiba acest obiect de activitate ;

– lipsa  registrului unic de control;

– comercializarea unor produse  in afara termenului de valabilitate acordat de producator ;

lipsa de pe site-urile proprii a link-ului catre www.anpc.gov.ro ;

Pentru mai multe informatii se poate citi comunicatul de presa dat de ANPC .

Vezi un scurt clip video despre acest subiect.

Cum pun corect link spre ANPC ?

Din punctul meu de vedere modul de a pune corect link spre ANCP este : <a href=”http://www.anpc.gov.ro” rel=”nofollow” target=”_blank”>PROTECTIA CONSUMATORILOR – A.N.P.C.</a> . A se utiliza nofolow pentru a nu pierde link juice din site , si target=”_blank” pentru ca vizitatorul sa nu paraseasca magazinul tau.

Posibil ca in viitorul apropiat ANPC sa oblige si afisarea numarului de telefon al acestei autoritati pe site-urile de comert electronic, ce parere ai ? Ce crezi ca se poate intampla cand clientii vad acel numar ?

Leave a Comment: