Daca anul trecut toata lumea lansa site-uri pe fel si fel de nise, cu gandul la castiguri cat mai mari si daca se poate imediate, anul acesta tot mai mult se indreapta spre monetizarea acestor site-uri.
A monetiza un site inseama a aplica cea mai sigura si corecta metoda de a castiga bani din acel site.
Majoritatea antreprenorilor romani viseaza inca “cai verzi pe pereti” si le zboara mintea la castiguri demne de cartea recordurilor, acestii fiind influentati de top 10 tranzactii it pe piata mondiala in 2009 , vanzarea autovit.ro sau vanzarea emag . Asa ca tot mai multe bloguri facute peste noapte cu materiale copiate se scot la vanzare, tot mai multe companii lanseaza comunicate cu investitiile “uriase” care le-au facut in dezvoltarea paginilor web. Investii in portale web se fac, dar in Romania nimei nu investeste real sute de mii de euro.
Exista mai multe metode de a monetiza un site, iar mai jos am sa enumar cateva dintre acestea cu mici explicatii.
Google AdSense – este cea mai cunoscuta metoda de a face bani din site-uri si bloguri. Am scris despre google adsense pe site-urile romanesti si un articol despre cei dezamagiti de google adsense .
Programele de afiliere – reprezinta o sursa buna de castig pentru blogurile de nisa. Munca pentru continut de calitate se poate monetiza foarte usor prin aceste proiecte. Eu momentan am abandonat un proiect pentru afiliere dar am scris putin despre afiliere.
Publicitate online – toata lumea face, toata lumea se lupta pentru a castiga cat mai multi bani din bannerele afisate pe site-urilor lor. Toti vor sa genereze cat mai mult trafic pentru a vinde bannere. Indiferent de sursa de trafic, indiferent de varsta si preferintele vizitatorilor webmasterii vor sa vanda bannere prin CPM ( cost per mia de afisari ), prea putini fiind cei care accepta PPC ( plata per click ). Eu am un blog personal, nu comercial, bannerele publicate sunt doar pentru proiectele personale sau puse gratis pentru clientii Silkweb.
Articole platite – se poarta in general la bloguri. Acesta fiind tot mai raspandit mod de monetizare a unui site/blog. Campaniile de promovare pe bloguri sunt foarte eficiente daca sti cum sa le faci, dar si aici putini sunt cei realisti. Unii cer sume aberante pentru postarea unui articol tip reclame, iar altii habar nu au cu ce se mananca treaba asta, cum e si Gogu care ieri si-a facut un blog si blogspot sau wordpress si azi cere bani petru un articol.
Link-uri platite – (atentie la Google). Vanzarea / cumpararea de link-uri este ILEGALA, dar in acelasi timp eficienta pentru site-urile de nisa. Daca tot esti hotarat sa cumperi link-uri alege bine site-urile pe care te intereseaza sa ai link.
RSS Feed – daca ai un blog bun, cu multi abonati la RSS poti deasemenea cere bani pt articolele scrise de tine, mesajul ajungand astfel la toti cei interesati de ce ai scris tu, iar daca blogul tau prezinta informatie de calitate, mesajul trimis ajunge exact unde trebuie.
Sondaje si chestionare platite – o alta metoda de a face bani este de a cere bani pentru realizarea sondajelor online pe pagina ta. Personal am facut publica categoria de sondaje online .
Conturi platite – daca ai un site autoritar un domeniu (un portal bun, nisat) se pot cere bani pe conturile celor care vor sa foloseasca serviciile oferite de tine. ex: adaugare anunturi, publicare oferte, surse de informatii etc. Daca alegi o astfel de monetizare pe site-ul tau, ar fi corect sa uiti de celelalte, pentru ca nu e corect fata de clientul care a platit contul ca tu sa-i alungi eventualul client printr-un banner sau link platit de altcineva.
Stabileste de la inceput metoda de monetizare pentru proiectele tale online si nu abuza de toate. Arata ca esti mai destept decat restu si nu merge pe ideea clasica “cate putin din toate” !
[poll id=”10″]
Eu am enumerat numai cateva metode de a monetiza continutul unui site, cei interesati pot lasa comentarii cu alte metode de a castiga bani din bloguri.
Pentru a fi la curent cu tot ce misca in internetul Romanesc pe langa ca sunt abonat prin RSS la peste 150 de bloguri de pe nisa online, site-uri de stiri din domeniu, urmaresc conturile de twitter a celor mai activi membri din industrie, ma ocup si de cele 5 directoare web ale firmei. Am observat ca tot mai multa lume de la firme de media si publicitate clasica la micii artisti incep/incearca sa ofere servicii de web design.
Un lucru il stiu toti si pe asta se bazeaza: “internetul este viitorul” asa ca hai sa-i dam bataie :). Indiferent ca stiu sau nu cum sta treaba in online ei incearca marea cu sarea.
Ai o agentie de publicitate de o perioada buna de vreme care din cauza crizei merge tot mai prost, asa ca te hotarasti ca in serviciile tale sa introduci ca “bonus” un site web, doar il sti pe baiatu lu’ vecinu de la 2 care sta toata ziua pe internet si te ajuta el sa faci repede un site, ce poate fi asa de greu. Zis si facut : se pun toti la cautat pe net teplaturi gratuite sau cei mai “avansati” se folosesc de scripturi open source, astfel folosind aceste mijloace moderne isi permit sa treaca in ofertele lor : “Ai un site in 24 de ore !” la preturi de 2 bani.
Artistii din online. Tot mai multi maestrii in ale graficii traditionale sau a picturilor clasice isi incearca norocul pe internet oferind si ei servicii de web design, doar au terminat o scoala de arte nu ? Ei bine acestia au uitat sa faca diferenta intre arta grafica si designul web.
Daca o persoana care inafara de messenger si hi5 nu are nici o alta tangenta cu internetul si incepe sa ofere servicii in domeniu trezit de visul de a devenii milionar pe internet sau un altul al carui treaba era sa vanda reclame in pliante sau spatii publicitare in anumite ziare locale si acuma face pagini wev, unde or sa ajunga serviciile online ? Mai nou toti produc web, chiar si marii investitori din offline vor sa ofere servicii web. Astfel mergand lucrurile in cativa ani vom avea o piata supra saturata (spamata) de cei in domeniu care or sa lucreze aproape gratis 🙂
Lipsa de experienta a celor noi intrati in aceasta afacere cu internetul la preturi imposibil de mici trag piata in jos. O adevarata firma de web design are in spate persoane specializate pe mai multe domenii : design web, programare, vanzari, seo. Acesti oameni isi cunosc bine meseria si o fac cum trebuie, iar pentru aceasta trebuie platiti ca atare. Cu o experienta de mai multi ani in domeniu si oameni priceputi in ceea ce fac firmele ce ofera servicii web chiar fac treaba sa mearga in online-ul din Romania, stiu cum se comporta utilizatorii pe site-uri, ce cauta, ce vor sa gaseasca, unde sa fie informatia respectiva si chiar cum acesti simpli vizitatori a unui site pot fi transformati in clienti.
De retinut: internetul este o afacere, nu e nici arta nici pasiune.
Pot oare tineri artisti sau managerii agentiilor de publicitate clasice sa ofere servicii web in adevaratul sens al cuvantului ?
[poll id=”5″]
Se pare ca internetul este cea mai tare inventie in ultimii 30 de ani. Odata cu aparitia internetului lumea s-a schimbat radical la fel si economia mondiala. Afacerile online cunosc o crestere continua cu investitii minime, acestu lucru ducand la mutarea afacerilro din offline in online ex: ( ziare, reviste, magazine chiar si televizuni ), unele servicii sau produse fiind posibil de vandut doar in mediul online.
Serviciile web sunt tot mai diverse in ultima perioada de timp iar SilkWeb vine in ajutoruloricarei persoane sau firma care vrea sa incepa o afacere online.