Tot mai mult de discuta despre educarea clientilor pentru online sau pur si simplu educarea consumatorilor de internet. Cine vrea sa faca aceasta treaba? In primul rand blogeri si webmasterii marilor site-uri, care defapt sunt si acestia impartiti in mai multe “bisericute” .
Toti vor multa socializare in online cand defapt fiecare trage numai pentru oala lui. In zilele azi toti sunt “zeii internetului” care daca ia pe cineva la misto pe blogul lui (singurul mare proiect) este idolizat de toti membri tribului si incurajat la fapte mai mari. Toti vorbim de marketing online unde se stie ca e nevoie de Google pentru o buna promovarea a proiectelor personale si chiar a blogurilor, dar nu suntem deacord cu un coment bun daca autorul comentariului si-a pus un titlu pe link care l-ar ajuta mai mult in acest sens. Dece sa pui un link spre articolul care ti-a placut daca nu e scris de cei din turma ta , mai bine sa-l ataci sau sa te inspiri din cele spuse pentru a crea un nou “articol de succes” ridicandu-ti rangul de zeu. Nu toti suntem la fel de buni in anumite domenii, dar asta nu inseamna ca x-ulescu trebuie laut la misto pentru ca il simt mai bun ca mine si nu imi convine.
Cat timp cei care fac treaba sa mearga si o fac bine pentru online-ul din Romania nu sunt uniti la un nivel mai mare decat tribul si de aici cam fiecare pentru el (sunt multi care se simt dar nimeni nu recunoaste) dezvoltarea acestui mediu merge meu greu. Cui ii convine cand mai apare o firma din afara si incepe sa vanda publicitate sau alte produse clientilor din Romania , cand foarte bine acesti bani pot ramane in tara chiar in buzunarele noastre.
Nu sunt impotriva atacurilor spre cei ceare fac spam sau vor sa prosteasca clienti profitand de gradul scazut de educatie pentru mediul online, dar comunicand la un al nivel pot fi mai usor eliminati si acesti “infractori” ai internetului.
Se pare ca tot mai multa lumea vrea sa vanda online, indiferent ca este serviciu sau produs, producatorul / prestatorul vrea sa-si gaseasca clienti prin intermediul internetului. Dar se pare ca treaba asta cu vanzarile online este vazuta total diferint un ochii oamenilor din mediul offline, cei care nu au treaba cu internetul numai din auzite.
Mi-am facut magazinul online pentru a educa cat mai multa lumea ( in special cunostinte din offline ) cu vanzarile online. Neavand tangenta cu internetul cei din offline nu prea stiu ca aici pretul produselor este ceva mai mic decat la Mall sau magazinul de contul strazii, unde clientul odata ajuns la produsul dorit nu are optine rapida de a compara pretul produselor, cum se intampla pe online, fiind nevoit la urmatorul pas sa scoata banii din buzunar pentru al plati. Se pare ca aceasta este cauza cauza ( lipsa de educatie online ) atunci cand pe un site de licitatii vedem preturi foarte mari in comparatie cu altele pentru acelasi produs, sau cand pe un site de anunturi se vedem acelasi anunt dat de 5-10 ori , sau adaugat zilnic numai pentru a fi pe prima pagina.
Daca majoritatea magazinelor online se lupta intre ele pentru a oferii cele mai mici preturi, mediul offline adauga pe internet produse si servicii scumpe in speranta ca-si vor gasii “fraierii” , iar dupa o lunga perioada in care nu au fost contactati spun ca internetul este o prostie si ca nu merita. Un site de anunturi nu se compara cu un ziar de anunturi sau de mica publicitate din orasul in care traiesti. Daca poti adauga anunturi gratuit nu inseamna ca prin postarea lui zilnica de N ori numai pentru afi pe prima pagina, reusesti sa si vinzi ce ti-am propus.
Rezumat: atunci cand doresti sa vinzi online, cauta produse asemanatoare cu ale tale, verifica pretul si pe urma “da-l pe internet” la vanzare cu cel mai mic pret posibil.
Despre antreprenorii care doresc sa-si treaca afacerile si in mediul online am sa scriu intr-o alta zi.
[poll id=”2“]