• You are here:
  • Home »
  • motor de cautare

Tag Archives for " motor de cautare "

facebook_google

Lupta Pentru Suprematia Online – Google vs Facebook

Shares

Se pare ca “razboiul” pentru suprematia online este dusa tot de catre cel mai mare motor de cautare din lumea si anume Google, dar de aceasta data contra celei mai mari retele sociale cu peste 400 de milioane de utilizatori – Facebook .

Despre Google

Googol” este termenul matematic folosit pentru un 1 urmat de 100 de zerouri. Termenul a fost inventat de Milton Sirotta, nepotul matematicianului american Edward Kasner şi a fost popularizat în cartea „Mathematics and the Imagination” de Kasner şi James Newman. Interpretarea dată de Google acestui termen reflectă misiunea companiei de a organiza cantitatea imensă de informaţii disponibilă pe Web.

Fondatorii acestui motor de cautare Larry Page şi Sergey Brin au creat un serviciu gratuit si usor de folosit care, de obicei, returneaza rezultate relevante intr-o fractiune de secunda. Totul a inceput in 1995 intr-un garaj.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=EjN5avRvApk[/youtube]

Veniturile anuale ale Google se ridica la 16,6 miliarde de dolari (11,14 miliarde de euro), iar profitul este de 4,2 miliarde de dolari (2,82 miliarde de euro). Compania valoareaza in jur de 130  miliarde de dolari , iar fondatorii acesteia s-au hotarat sa vanda o parte din actiuni. Momentan valoarea unei actiuni Google este de 549,00 $, maximul aceteia fiind de 627 $.

Pentru a vedea toate articolele relevante din acest blog citeste tot despre google .

Despre Facebook

Lansata in 2004 de catre Mark Zuckerberg , a ajuns cea mai mare retea sociala din lumea cu peste 400 milioade de utilizatori dintre care in jur de 1 milion sunt din Romania.

La inceput aceasta retea era destinata liceenilor, urmand ca in 2005 sa fie accesibila si studentilor, iar din septembire 2006 Facebook era destinata oricarui utilizator.

Succesul care la castigat in toti acesti ani a atras utilizatori din toate mediile sociale, de la actori si vedete  la politicieni, oameni de afaceri si oameni simpli.

In 2008 compania a generat venituri de aproximativ 300 milioane$,  2009 veniturile Facebook au fost de circa 700 milioande de dolari, iar in 2010 cifra de afaceri este estimata la 1,2 – 2  mld de dolari, aceste sume provenind in primul rand din vanzarea spatiului publicitar.

Compania este evaluata inre 10 -15 miliarde de dolari datorita investiilor din partea Microsoft care are o investitie de 240 milioane de dolari in aceasta retea si Digital Sky Technology (DST) care a investit 200 milioane de dolari.

Fondatorul Facebook nu se grabeste sa listeaze afacerea pe bursa, aceasta posibil sa aiba loc in 2010 si se estimeaza o capitalizare cu 35-40 mld de dolari.  Potrivit unor analisti, business-ul Facebook ar putea valora in 2011 59 mld. dolari si peste 100 mld. dolari in 2015.

Recent Facebook a surclasat Google in Statele Unite ale Americii ca audienta, pentru prima data timp de o saptamana (7-13 martie 2010). Numarul vizitelor pe Facebook in perioada 6 – 7 martie a crescut cu 185% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce numarul vizitelor pe Google a crescut doar cu 9% in acelasi interval temporal.

Mai nou Google afisaza rezultate in timp real folosind informatii de pe Facebook , si Twitter. Un articol despre wall-streeat.ro arata ca Utilizatorii Facebook sunt cei mai loiali consumatori de stiri online, iar unele voci afirma ca prieteniile legate pe aceasta retea sociala convesteresc mult mai rapid vanzarea de servicii sau produse , crescand astfel increderea intre furnizor si client.

Tu ce crezi ? Cine va castiga ? Pe cine pariezi ?

[poll id=”11″]

Google lanseaza Caffeine

Shares

google caffeineDupa ce in urma cu doua saptmani Microsoft a semnat un acord de alianta cu Yahoo pe o perioada de 10 ani in vederea vanzarii de publicitate in rezultatele afisate de noul motor de cauatre Bing, Google ataca aceasta alianta printr-un update major la actualul motor.

Proiectul pana acum secret cu numele de cod  Caffeine va fi cu 20% mai rapid , iar rezultatele afisate vor mai mai relevante spune Google pe blogul oficial. Acesta va cuprinde un numar mult mai mare de pagini indexate, iar indexarea acesotra va fi mai rapida. Pentru majoritatea utilizatorilor nu se vor obseva aceste schimbari, dar  cei din industria online sunt nevoiti sa se adapteze si sa vina cu inovatii in ceea ce priveste optimizarea web. Noua functionalitate a motorului de cautare Google poate fi testata aici : http://www2.sandbox.google.com/

In ultimul timp mai multe motoare de cautare si-au facut aparitia pe Internetul Mondial, dintre aceste se pot amintii : Scoopler, Collecta, Topsy, Crowd Eye, TweetMeme, One Riot, Yauba si Itpints.